
              2021-2025 Title II AEFLA Grant Application Frequently Asked Questions


  

 

Q1. Should the budget include Federal and State funds? 

A. For community colleges, the planning budget should be based on the Federal 
award from the previous year (if the college received one) and the college's FTE-
generated literacy funds. 

For community-based organizations, the planning budget should be based on the 
Federal award from the previous year (if the agency received one) and the agency’s 
match.

 

Q2. Should I include all State funds as match? 

A. For community colleges, all FTE-generated state literacy funds must be budgeted 
as match. 

For community-based organizations, a 40% match must be included on the budget 
form.

Federal funds cannot be used for this match.

 

Q3. Does a 7-12 grade certification also count as credential? 

A. All k-12 certifications count as approved credentials. 

 

Q4. I am planning to expand services into the county jail without reducing funds 
that support my existing programs under the 231 grant. Is the 225 grant a 
separate pot of money I can apply for in addition to the funds I apply for in the 
231 grant?  

A. The 225 funds can be applied for in addition to 231 funds.  The 225 grant 
application is located in the RFP and requires a separate budget.

 Q5.  Does each bulleted item beneath each Consideration have a 3,500 
character count limit each? Each  Consideration actually contains multiple 
questions.

A. Each bulleted question underneath the Consideration does NOT have a 3,500 
character limit. The entire  consideration, to include the bulleted questions, has a 
3,500 character limit. The bullets within each consideration are treated as prompts. 
Therefore, they should be answered; however, applicants must still adhere to 3,500 
character limit for the entire consideration. 
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Q6. If we currently have classes at a State Correctional Facility, do we have to 
apply for Section 225 funding? 

A. The 231 grant funds can support services in prisons and jails.  

Q7. How do you display the match on the budget form if you are a Community-
Based Organization?  

A. Matching funds are to be recorded in one or in multiple line items. Use the 
Federal award amount from the previous year and determine 40% of that amount. 
For applicants not funded during the previous program year, develop a planning 
budget based upon your anticipated needs. A total of 40% of non-Federal funds must 
be allocated as matching funds for the AEFLA grant. Community-Based Organizations 
must submit a letter stating the source of their matching funds to include how the 
money will be allocated by line item.  

Q8. Can we transfer money from 225 to 231? 

A. Funds may NOT be transferred from one grant to another. 

Q9. Is the application open to new agencies or just current providers?  

A. This year’s application process is open to all eligible agencies as outlined in Title 
II AEFLA.  

Q10. What types of things can the match pay for? 

A. All matching funds must follow the same requirements as the Title II funds and be 
used for the same purposes as outlined in the law.  Please reference the cost 
allowability resources on the CCR website. 
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